Ako motivovať deti, aby vyskúšali niečo nové

Každé dieťa je jedinečné. S radosťou od rodičov, učiteľov prijíma nové výzvy ako sa lepšie hrať. Stáva sa objaviteľom v rôznych situáciách. Krok za krokom naberá bohatšie skúsenosti. Učí sa a skúša svoju odvahu v nových možnostiach. Vytvára si vzťah k nepoznanému.

5 tipov ako posmeliť deti do aktivít

  1. Zapojme deti do prípravy. Napríklad do výberu receptov, nakupovanie surovín a prípravy jedál. Deti sa cítia dôležité a sú hrdé, že môžu byť súčasťou niečoho veľkého. S radosťou ochutnajú svoje kreatívne kuchárske umenie rôznych vtipných tvarov.
  2. Vytvárajme príjemné prostredie a pohodu okolo nových ešte nevyskúšaných aktivít. Deti radšej ochutnajú jedlo ponúknuté s úsmevom ako s nátlakom, že niečo nezjedli.
  3. Poskytnime deťom možnosti s výberom potravín či surovín. Majú pocit kontroly nad tým, čo jedávajú a sú motivované skúšať nové veci.
  4. Zabávajme sa s novými zvykmi napríklad pri jedení nových potravín. Organizujme degustačné súťaže, kde môžu ochutnávať nové chute ale i hodnotiť potraviny podľa ich vkusu. Deti sa budú cítiť dôležito pri rozhodovaní.
  5. Buďme priateľským vzorom pre deti, pretože deti radi opakujú. Ukážme im, napr. že potraviny sú chutné a zdravé. Láska ide cez žalúdok
    Nezabúdajme na trpezlivosť a podporu detí s radosťou a s úsmevom prijímajme zmenu a objavovanie z nepoznaného.

https://www.jedalne.sk/clanky/inspiracia/doc/ako-motivovat-deti-aby-vyskusali-nieco-noveho-671/doc-post-det.htm

Návrat hore